Den originale Rubiks kube er verdens mest solgte tredimensjonale puslespill, og det finnes dessuten et gigantisk utvalg andre tilsvarende tredimensjonale puslespill som bygger på den samme logikken. Det er vanlig å kategorisere Rubiks kube som et leketøy, men det er relativt misvisende – dette puslespillet er en skikkelig utfordring. Noen tall tilsier faktisk at hele 97 % av jordens befolkning IKKE klarer å løse Rubiks kube – så her ligger alt til rette for å bli medlem i en relativt eksklusiv klubb.

Derfor er Rubiks kube så vanskelig å løse

Mange forskjellige typer puslespill er kompliserte å løse, og det gjelder både todimensjonale og tredimensjonale puslespill. Likevel er det noe som utmerker Rubiks kube, og det er hvordan nye bevegelser tilnærmet alltid påvirker det du har gjort tidligere. Det er enkelt å prøve en rekke forskjellige brikker når du legger et vanlig puslespill, du trenger selvfølgelig ikke være urolig for at noen av brikkene du allerede har funnet plass til skal flytte på seg. Det gjelder ikke for Rubiks kube, du kan være nesten helt sikker på at prøving og feiling uten en strategi hele tiden vil «ødelegge» de felter du allerede har flyttet til stedet du vil ha dem.

Det finnes en rekke gode løsningsforslag på nett, for eksempel på www.mastercubestore.no – der du også finner et svært bredt utvalg forskjellige kuber. Løsningsforslagene kan fremstå som overveldende når du tar en første titt, men det er fullt gjennomførbart å løse en Rubiks kube med metodisk arbeid.

Forskjellige varianter av Rubiks kube

Den opprinnelige Rubiks kube, med 3×3-design, er uten tvil den aller vanligste varianten. Det finnes også en rekke forskjellige alternativer innen denne underkategorien, både når det gjelder produsent, materialer, design og ulike funksjoner. Mange produsenter lager enkle kuber som tilsvarer den tradisjonelle kuben, men det er også noen som tar konseptet en god del videre. Noen kuber kan for eksempel tilpasses med forskjellige klistremerker, men det er også mange som er laget med gjennomfarget plast – det gir høyere motstandsdyktighet mot slitasje.

Mer avanserte kuber kan dessuten tilpasses og skreddersys til brukeren. Både magneter og mekanisk teknologi benyttes når en rekke forskjellige typer motstand, treghet og andre egenskaper kan tilpasses. I tillegg finnes det svært avanserte kuber med sensorer og Bluetooth-tilkobling, og det er altså allerede før du har begynt å utforske det store utvalget av kuber i større størrelser, husk på at det finnes varianter helt opptil spinnville 19×19.

Konkurranser – prestasjoner på grensen til det overnaturlige

De aller fleste vil klare å mestre å løse en enkel 3×3-kube, men å delta i konkurransemiljøet stiller helt andre krav. Profesjonelle utøvere kan løse den tradisjonelle kuben i løpet av 3-4 sekunder, og dessuten gjøre det over tid med flere kuber. Det stiller ekstreme krav til både taktikk og fingerferdighet.

Slike prestasjoner er likevel bare barnemat i forhold til utøvere som løser Rubiks kube med bind for øynene. En enkeltkube kan løses på sekunder, men det er også utøvere som memorerer og løser opp mot 60 kuber i løpet av en time. Fantastiske prestasjoner med et helt unikt puslespill.