Mellom årene 1929 og 1975 var det et byggemateriale som var ganske vanlig her i Norden, kalt blåbetong, eller blå lettbetong som noen også kalte det. Det mange kanskje ikke vet, er at denne blåbetongen inneholder radium. Og når radium brytes ned, dannes det en gass som heter radon.
Høye nivåer av radon er ikke noe å spøke med, det kan faktisk være skadelig for helsa. Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige er radon i inneluften årsaken til omtrent 500 tilfeller av lungekreft hvert år! Og siden blåbetong var et vanlig byggemateriale i både små og store hus i perioden 1929 til 1978, kan det være lurt å sjekke litt ekstra hvis huset ditt er bygd i denne tiden – spesielt hvis en radonmåling har vist forhøyede verdier. I tillegg til radon, sender blåbetong også ut gammastråling.
Den eneste måten å finne ut om det er radon i huset ditt, er ved å måle. For å få et pålitelig resultat som gir et godt bilde av gjennomsnittet gjennom året, bør en radonmätning helst gjøres i fyringssesongen (fra 1. oktober til 30. april) og vare i minst to måneder. En sånn langtidsmåling regnes som den sikreste metoden for å sjekke radonnivået.
Men hvordan finner man ut om huset er bygd med blåbetong da? Jo, ved å måle gammastrålning. Blåbetongen sender ut gammastråling som kan måles med et spesielt instrument som holdes inntil veggene. Denne metoden er ganske effektiv og gir svar med en gang. Ofte er det bare deler av huset som er bygd med blåbetong.
Blåbetong har en ganske karakteristisk matt, blåaktig farge og en overflate som kan minne litt om en vaskesvamp. Så hvis en radonmåling har vist for høye verdier, kan det være smart å sjekke byggematerialene som er brukt, spesielt hvis huset er eldre enn fra 1980-tallet.
Det anslås at det fortsatt finnes rundt 400 000 boliger i Sverige som inneholder blåbetong. De fleste av disse husene og bygningene finner man i områder som rundt Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås, Borås og Jönköping. Vanlige merkenavn på dette materialet var blant annet Durox og Ytong.
Det er lurt å vurdere en radonmåling i flere situasjoner:
- Før du kjøper hus: For å unngå overraskelser og sikre en trygg investering.
- Ved større ombygginger: Da man kan komme borti materialer man ikke var klar over.
- Etter endringer i ventilasjons- eller varmesystemet: Dette kan påvirke radonnivået.
- Ved nybygging av hus: For å sjekke at alt er som det skal være fra starten av.
- Hvis det er mer enn ti år siden forrige måling: Radonnivåer kan endre seg over tid.
Kort sagt: Hvis huset ditt er bygd i perioden da blåbetong var i bruk, og spesielt hvis du har fått høye radonmålinger med radonmätare, kan det være en god idé å undersøke saken nærmere. Å være klar over risikoen og ta de nødvendige forholdsreglene er en viktig del av det å ha et trygt og sunt hjem.