Annonse

En effektiv arbeidslampe er gull verdt i mange situasjoner, særlig når den eksisterende belysningen er utilstrekkelig eller ute av drift. Både håndverkere, fotografer, mekanikere, malere og en mengde andre yrkesgrupper har bruk for en arbeidslampe, LED er ofte førstevalget. En arbeidslampe med integrert LED kan tilpasses i det uendelige, samtidig som konstruksjonen dessuten blir mer robust sammenlignet med gammeldagse løsninger med pærer.

Batteri eller tilkobling til strøm

Hvis du er på jakt etter en arbeidslampe, kan det lønne seg å ta en titt på utvalget hos en forhandler som spesialiserer seg på lamper. På https://www.lampegiganten.no/arbeidslamper/ finner du et bredt utvalg lamper, som enten kobles til strøm eller drives med innebygget batteri. Det er igjen overgangen til LED som har revolusjonert markedet for batteridrevne lamper. En tradisjonell arbeidslampe, med flere pærer om for eksempel 100 W, sluker strøm – noe som gjør det lite aktuelt med batteridrift. LED-pærer er betydelig mer strømgjerrige, noe som legger til rette for både kraftig lys og lang driftstid med batteri.

Derfor handler valget hovedsakelig om behov. Hvis du hele tiden jobber i et område der strøm er lett tilgjengelig, da er det selvfølgelig ikke noe i veien for å bruke en arbeidslampe som er tilkoblet strøm. Du må ta høyde for ledningen når du flytter lampen, noe som i enkelte tilfeller kan være et argument for batteri. Samtidig er en lampe tilkoblet 230V uten tvil en mye enklere konstruksjon, noe som også betyr at den er rimeligere. I andre situasjoner vil en batteridreven arbeidslampe være det eneste realistiske alternativet, og åpne for helt nye muligheter når det gjelder belysning på utilgjengelige steder eller bygg som er under oppføring.

Valg av lysstyrke og konstruksjon

Med introduksjonen av LED ble også gamle dagers watt-styrker på belysning utdaterte. Mange har fortsatt en intuitiv forståelse av hvor sterkt 40W, 60W eller 90W er – og det kan være vanskelig å stille om til en verden av LED. Dessuten er det nødvendig å forholde seg til enten effekten på LED-lyskilden, eller lyseffekten angitt i lumen.

  • En LED-lyspære ved en gitt watt-effekt vil tilsvare omtrent åtte til ti ganger det samme i effektstyrke til en tradisjonell glødepære. Det betyr at en LED-lyskilde på 10 watt vil tilsvare omtrent 80-100 watt fra en glødepære. Legg merke til at dette forholdet kan variere, noen produsenter og forhandlere angir andre verdier.
  • Lumen er også en størrelse som er avhengig av lyskilde og produsent, men i stort er det mulig å si at en tradisjonell 60W-glødepære tilsvare en lysstyrke på omtrent 700-800 lumen. Det betyr at en LED-pære på 10W kan tilsvare et sted mellom 800 og 1000 lumen, men det finnes avvik.

I tillegg vil lampens og lyskildens konstruksjon ha mye å si for opplevd lysstyrke. Det er viktig å tilpasse arbeidslampen til behovet, slik at arbeidsflaten er godt belyst. Mange lamper er bygget opp av flere lyskastere, eller har en konstruksjon som lar lyset spre seg i forskjellige retninger rundt lampen. Med en slik godt tilpasset arbeidslampe blir det mye enklere å få jobben gjort.